Visserij
Bot is opgenomen in de Visserijwet, met een minimum maat van 20 cm.
Bot wordt commercieel bevist, is een doelsoort voor de hengelsport.
De meest voorkomende vistechniek is de bodemtrawl op platvis; met name gericht op tong en schol, waarbij bot als minder marktwaardige vis wordt mee gevangen. De lage marktwaarde op de afslag voor bot is een probleem. Dat is ook de reden dat tong en scholvissers in het verleden veel bot terug overboord zetten. De bij veel vissers omstreden aanlandplicht moet dit tegengaan.
Staandwantvisserij op zee op tong is vrij selectief met weinig bijvangst van ondermaatse vis of andere soorten. Soms wordt wel maatse schar, bot, of schol meegevangen. Deze bijvangsten zijn verkoopbaar en worden meestal aangeland.
Op de Waddenzee vangen garnalenvissers platvis mee. De grote vis kan ontsnappen via de zeeflap. Kleine platvis is nog steeds een probleem. Vissers proberen zoveel mogelijk levend terug te zetten.
Gerichte kustvisserij op bot komt niet op grote schaal voor, maar bestaat wel. Met botfuiken is selectief platvis te vangen. Mits de fuiken niet droogvallen en regelmatig geleegd worden, is de eventuele ondermaatse of ongewenste vis levend los te laten.
IJsselmeerbot is bot die op het zoete water leeft, en staat bekend om zijn goede kwaliteit en smaak. Een enkele lokale visser vist er gericht op met wijdmazige netten en verkoopt de bot onder de naam ‘Laaksumer bot’. Zoetwater bot komt ook bij de Lauwersmeer en de Eems voor. De jonge bot zwemt vanaf zee naar het zoete water en kan daar opgroeien, maar ze kunnen zich niet op zoet water voortplanten. Hoewel in 2002 is bot slechts 1% van de totale vangst op het IJsselmeer is, is de soort voor een enkele lokale visser en voor de regionale markt wel van belang.
In de staandwantvisserij op harder en zeebaars kan maatse bot gevangen worden. En ook aangeland en verkocht. Lokale aanvoer kan bij lokale afzet rekenen op een marktwaardiger prijs. De vis kan zowel vers als diepgevroren verhandeld worden. En er zijn veel culinaire toepassingen.
UIT DE VISSERIJPRAKTIJK
In de herfst zien vissers buitendijks bij spuilocaties vrij veel dikke botten die vanaf het zoete water naar buiten uitspoelen.