Geïntegreerd
Er is voldoende schar om er verantwoord op te kunnen vissen. Op het Wad en langs het strand op de eilanden is schar het best te vangen in het voorjaar en late najaar. Met staand want en botfuiken kun je redelijk selectief vissen op platvis.
Ook met geaasde lijnen (hoekwant) kan goed op schar worden gevist. Voor kustbewoners is dat vanouds een belangrijke vismethode om schar te vangen voor eigen consumptie of voor verkoop in de directe omgeving. Tegenwoordig is deze bewerkelijke vismethode alleen commercieel verantwoord als schar dagvers, met topkwaliteit tegen een goede prijs verkocht kan worden.
UIT DE VISSERIJPRAKTIJK
Schar is een traditionele soort in de kustvisserij. Aan de wind op rekken gedroogde schar is een Zoutkamper lekkernij. Maar ook gebakken hoort schar thuis in de regionale keuken.
De schar heeft mogelijkheden heeft als culinair hoogstaand product. In de jaren negentig nemen Japanse vishandelaren grote hoeveelheden schar af van Nederlandse zeevissers. Die markt is de Nederlandse visserij kwijtgeraakt. Naar verluidt omdat niet meer aan de eisen voldaan kon worden. De Japanners kopen pas in nadat de vis door kritische Japanse keurmeesters ter plaatse, op de Nederlandse haven, is goedgekeurd.